Gitar Öğrenme Rehberi

İzmir gitar dersi olarak sizlere bu yazımızda gitarı daha rahat çalmanıza yardımcı olacak, oturuş ve gitar tutuş pozisyonu dışında gitarda parmak egzersizi nasıl yapılır konuları hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Herhangi bir enstrümanı çalmak için öncelikle o enstrümanı daha yakından tanımak gereklidir. Tel isimlerinden tutun da hangi ağacın nasıl bir tona sahip olduğuna kadar çok geniş bir konu aralığı bulunmaktadır. Gelin sizlere gitar hakkında bilgiler vererek yazımıza başlayalım.

Gitarın Geçmişine Bir Göz Atalım

Günümüzdeki görünümüne yakın zamanda kavuşmuş olsa da gitara benzer çalgılar çok uzun zamandan beri farklı bölgelerde kullanılmaktaydı. Lut adı verilen milattan önce kullanılan çalgı da bunlardan birisidir.

Ülkemizde yapılan arkeolojik kazılarda Hitit Medeniyetine ait üzerinde perdeler ve tellerin bulunduğu bir çalgının resmedildiği taş kalıplar bulunmuştur. bunların yaklaşık 3300 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Farklı bölgelerde tarihsel gelişim ve değişim gösteren gitar ispanya da “guitara espanola” (ispanyol gitar) adını almış, bu çalgı İspanyol çalgı yapımcısı Antonio Torres in geliştirdiği ölçüler ve Francisco Tarragera nın modern çalma biçimiyle 19. yy sonlarında esas formuna ve tekniğine kavuşmuştur. Gitar 20. yy ın ilk yarılarından itibaren bir konser çalgısı olarak da değer kazanmaya başlamıştır.

 Gitarın Bölümleri ve Özellikleri

  • Gitarın gövde ve sap kısımları ahşaptan yapılır. Gitarda kullanılan ağaç doğal bir yöntemle kurutulmuş olmalıdır. Genellikle tercih edilen ağaçlar ladin, sedir, gül, maun ve abanozdur. Gitarın akort burguları pirinç, nikel vb maddelerden, perde demirleri pirinçten yapılmaktadır.
  • Klasik gitarın alt üç teli naylondan üst üç teli ise ipek iplik üzerine çeşitli kalınlıkta sarılmış metal tellerden oluşmaktadır. Gitarın naylon telleri sırayla mi,si ve sol notalarını, üst üç teli olan metal telleri ise sırayla re, la ve mi notalarını seslendirir.

Günümüzde klasik gitarın dışında farklı müzik tarzlarında kullanılan çeşitli gitar çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar çelik telli akustik gitar, düz göğüslü çelik telli elektro akustik gitar, bombeli gögüslü gitar, masif gövdeli elektro gitar ve bas gitarlardır.

Gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Gitar Çalarken Oturuş ve Gitarı Tutuş Tekniği

İyi bir gitar çalabilmenin temel başlangıç noktası oturuş ve tutuş bakımından rahat bir çalma pozisyonunun doğru bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. Gitarın doğru tutulmaması veya uygun olmayan bir oturuş, parmakların hareketini olumsuz etkileyecek ve zamanla sırt ve omuzda ağrılara sebep olacaktır.

Rahat ve doğru bir oturuş ve tutuş için yapılması gerekenler :

  •  Sandalyenin ön kısmına vücudunuz dik, bacaklarınız açık ve sağ ayağınız hafif geride bazılı olarak oturunuz.
  • Sandalyenin sol ayağının yaklaşık 15-20 cm ilerisine koyacağınız ayak sehpasına sol ayağınızı yerleştiriniz
  •  Gitarın belini sol bacağınızın üzerine yerleştirin, sağ bacağınız ve gögsünüzle gitarınızı sabitleyin.
  • Sağ ön kolunuzu dirseğinizin yaklaşık 7-10 cm ilerisinden, gitarın üst büyük kavisine yerleştirin.
  • Gitarınızın baş kısmının göz hizanızda ve sapının yere 45 derecelik bir açıyla durmasına dikkat ediniz. Bu açıyı gitar ayaklığınızı yükseltip alçaltarak yapabilirsiniz.
  • Gitarda sağ el egzersizi yaparken metronomu kaçırmadan tuşenizi kontrol ederek çalışmayı unutmamalısınız ayrıca gitar sol el egzersizlerinde ise dik basmanın önemini asla hafife almayın. Dik basmak gitar çalmanın en kilit noktalarından birini oluşturmaktadır.

Bu şekil bir tutuş ve oturuş gitar çalarken size en rahat ve kolay pozisyonu sağlayacaktır.

Gitar kursu İzmir ders içerikleri, bilgilendirici blog yazıları ve çalışma parçalarını incelemek için sitemizi bağlantıya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. Müzik hayatınızda başarılar ! Sıkılmadan, denemekten korkmadan çalışmaya devam !

Bir cevap yazın