Gitarda Bareli Akor Nasıl Basılır?

Gitarda bare basımı

Gitar öğrenirken temel parmak egzersizleri tamamladıktan sonra diğer aşama akorlara geçmek yeni başlayanlar için biraz zaman alabilir.
Parmakların bir alt tele değerek cızırtı çıkarması, tam basamama gibi yanlış basımlar olabilir. Bu hataları düzeltmenin en etkili yolu hiç şüphe yok ki bol pratik ve alıştırma gerekmektedir.

Açık pozisyondaki akorlar tamamlandıktan sonra başlangıç seviyesinde ki öğrencilerin en zorlandığı bölüm olan bareli akorlara geçilir.
Günümüzde bareli akorlar öğrenilden sonra standart akorları çalmada ki geçişleri en rahat olan akor basma biçimidir. Genelde bareli akorlar kalıp halinde olur ve geçişler bu yüzden daha kolaydır. Ayrıca sahnede daha karizmatik ve hoş durduğu da söylenebilir. Bareli akorlar gitarın eşiğine doğru gidildikçe basması zorlaşan akorlardır. Bunun nedeni ise gerilimin en fazla bu telde olmasıdır. Gerilim arttıkça telleri uygulanan kuvvetin arttırılarak daha sert basılması gerekmektedir.

Bareli akor basımında en kilit parmak arkada tuttuğumuz baş parmaktaktır.
Baş parmağınıza tüm kuvveti vererek bare basmaya kalkarsanız doğru ses bi kaç saniye boyunca ulaşır ve kaybedersiniz. Eliniz hemen yorulacaktır. Baş parmak olması gerektiği gibi olup aşırı yükleme yapılmamalıdır. Tüm parmaklar rahat olmalıdır.

Şimdi bare basımını yakından inceleyerek tanımaya çalışalim.
Sadece orta, yüzük ve serçe parmağınızı kullanarak Mi Majör ( E ) akorunu basmaya çalışın. Bir kaç kez böyle doğru yapmaya çalışın. Tamamladıktan sonra bir geride aynı akor basın daha sonra işaret parmağınızla birinci perdedeki tüm tellere basınız. İşte şimdi bareli akorlara geçmiş olursunuz.

bare akorGerilimin en çok olduğu teller birinci perdedeki teller olduğu için sert ve kuvvetli basmanız gerekebilir. İlk başlarda bare basarken cızırdalamar olabilir. Bu doğaldır hemen hevesinizin kırılmasına gerek yoktur. Pratikle sesler yerlerine oturacaktır. Süresi ise sizin çalışmanızla doğru orantılıdır. Daha sonra bastığınız bareli akoru aynı kalıpda birer geriye giderek basmaya çalışın. Geriye gittikçe basımın kolaylaştığını göreceksiniz. Her bir telin tam duyulmasından emin olun. Tam yapmadan geriye doğru gitmemeye çalışın. İşaret parmağınız acıyabilir. Zamanla geçecektir. Asla vazgeçmeden yapmaya çalışın. Zamanla işaret parmağınızı güçlenerek daha kolay yaptığınızı göreceksiniz. Asıl olan zorlukların üstüne giderek başarmaktır. Daha sonra akor geçişlerinin daha rahat olduğunu görerek sürekli bareli akorları kullanmaya başlayacaksınız. Yeter ki isteyin.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir