Klasik Gitar Nasıl Çalınır?

Gitar günümüzde hala popülerliğini koruyan, birçok farklı müzik türlerinde tınısına sıkça rastladığımız bir müzik aletidir. Hem çeşitli müzik gruplarında, hem solo olarak hem de eşlik amacıyla kullanılan bir enstrüman olan gitar, üzerinde 6 adet tel bulundurur. Bu teller aşağıdan yukarıya doğru ‘’ mi, si, sol, re, la, mi ‘’ olarak sıralanmaktadır.

Gitarda sağ el akor ve ritm atmakla görevliyken, sol el perdelere basarak ses çıkarma ve akor basma işlemini gerçekleştirmektedir. Gitar çalarken önemli olan noktalardan biri sol elin perdelerin tam ortasına denk gelecek şekilde yerleştirilmesidir. Parmaklar perdelere yerleştirildikten sonra elin içi kesinlikle sap bölümüyle temas etmemeli, gitar avuçlanmamalıdır.

Gitar eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Klasik gitar çalımında tellerin naylon olmasından dolayı parmakla çalım tercih edilmektedir. Solodan ziyade bir çok ses aynı anda tınlatıldığı için pena ile çalımda zorluk yaşanabilmektedir. Akor ve arpej gitar çalarken sıkça  kullanılan teknikler arasında yer almaktadır. Arpej tekniği, seslerin sırayla ve belirli aralıklarla çalınması sistemine dayanmaktadır. Bu tekniklerin dışında slide tekniğide oldukça bilindik bir tekniktir. Bu teknikte sesler arası geçişte parmaklar kaydırılır ve bu kaydırma yapılırken vibrato vb. tekniklerde kullanılabilmektedir.

Vibrato sesin titremesi ve dalgalanması anlamına gelmektedir. Bu teknikte herhangi bir notaya basıldığında parmak klavye üzerinde ufak hareketlerle ileri, geri şeklinde hareketler yapar ve böylelikle seste dalganlanma vibrato tekniği uygulanmış olur. Klasik gitar çalarken mutlaka oturuş, tutuş ve çalım teknikleri gibi konulara ekstra özen gösterilmeli ve bu çalışmalar zamana yayılarak düzenli şekilde pratik gerçekleştirilmelidir.